Vivint una setmana d’electrònica a Barcelona
- Sergi Garcia, Armand Maravalle
- 1 jun 2018
- 12 Min. de lectura
Sempre hem sentit dir que Nova York és la ciutat que mai dorm, però aquesta frase que Frank Sinatra va fer popular a “New York, New York” l’any 1977, ha perdut la vigència. Avui en dia, hi ha moltes ciutats que, pel que fa a la festa i a la música, sobretot electrònica, no dormen mai. Berlín, Paris, Londres, Las Vegas,... i Barcelona? L’equip de La Barcelona Electrònica hem sortit al carrers de la capital catalana i hem gaudit d’una setmana plena de música electrònica per descobrir la salut de la música electrònica a la nostra ciutat. El gaudir ha acompanyat un anàlisi exhaustiu del panorama electrònic barceloní.
Barcelona s’ha convertit actualment en una de les capitals nocturnes de la música electrònica a nivell europeu. La seva quantitat i varietat de locals on gaudir d’una bona estona, el nivell dels artistes que visiten la ciutat, i l’encant de la ciutat i el seu públic, normalment entregat i agraït, són algunes de claus per aquest èxit creixent. Tot i això, Barcelona encara li falta recorregut per intentar arribar a nivells assolits per altres ciutats. “Considero que Barcelona va dues dècades per darrere dels països amb la cultura electrònica més avançada”, afirmava Marc Soler, un dels membres fundadors de l’AMEBA, l’Associació de Música Electrònica de Barcelona.
Altres capitals de l’electrònica al món, com ara Berlín o Las Vegas, superen avui dia la capital catalana. Aquestes dues ciutats, entre d’altres, compten amb una dilatada trajectòria a les seves esquenes en aquest sector i són referència en l’oci nocturn i, especialment, en la música electrònica. És de destacar també la davallada d’una de les zones on més acostumats estem des del mediterrani més proper a veure un ambient de dia i de nit 100% orientat a aquest música: Eivissa. A la més gran de les Pitiüses, tot i tenir un rècord de turistes el passat 2017, amb prop de 3,5 milions al llarg de l’any, els seus clubs i discoteques eivissenques han perdut vora el 40% dels assistents.
Tot i aquesta presència imponent en les destinacions turístiques més icòniques del planeta, la música electrònica manté encara certs estigmes del passat dels quals no se’n pot acabar de desfer. L’Igor, membre també de l’AMEBA, destaca que “la música electrònica es continua associant a un lloc tancat, fosc i on la música sona molt alta”. També és relacionada amb el consum de drogues i d’alcohol. Entre tots, hem de treballar per fer desaparèixer aquest estigma, i per fer-ho, cal apropar la música electrònica al poble, i allunyar-la del món de les gires exhaustives arreu del món, el consum de drogues i alcohol, que, per desgràcia, ens han deixat situacions desagradables com la de el suïcidi del DJ suec Avicii. L’Igor també reclama la necessitat d’educar al públic per tal de poder mostrar que la música electrònica és un art. Vèncer aquests estigmes és responsabilitat de tots, tant a Barcelona com a qualsevol altre lloc.
____________________________
A Eivissa, tot i tenir un rècord de turistes el passat 2017, amb prop de 3,5 milions al llarg de l’any, els seus clubs i discoteques eivissenques han perdut vora el 40% dels assistents.
Del 20 al 27 de maig: una setmana intensa d’electrònica a Barcelona
Ens vam proposar viure al màxim una setmana de música a Barcelona. Evidentment, comptant amb què tan sols dos dels membres de l’equip viuen i tenen fàcil accés a Barcelona, i a més tots dos tenen feines tant laborals com universitàries que els hi ocupen bona part de la jornada, no ho vam tenir del tot fàcil. Vàrem pensar, doncs, que així ens posaríem a la pell i representaríem tots aquells amants de l’electrònica, que segur que són bona part dels qui ara llegeixen aquestes línies, que treballen entre setmana.
La setmana que va del diumenge 20 al diumenge 27 de maig va ser una intensa setmana, plena d’esdeveniments. A mesura que s’acosta l’estiu, evidentment, les festes, les sessions a l’aire lliure, els festivals són cada cop més freqüents, i el bon temps que va acompanyar la ciutat comtal durant aquells dies va jugar de la seva part en l’èxit. Si ens basem en Resident Advisor, la plataforma líder al món de reunió d’informació respecte artistes, clubs i ciutats del panorama de l’electrònica mundial, a Barcelona vam tenir multitud d’esdeveniments: en concret, fins a 95 en vuit dies. Noranta-cinc! Tan sols dissabte 27, durant nit i dia, hi va haver 27 festes a Barcelona on un discjòquei punxava música electrònica. La naturalesa d’aquestes festes és diversa: festes a les terrasses d’hotels, com l’Atik Electronik a l’Hotel Barcelona Center, festivals de carrer oberts al públic carrer durant el dia, com l’Ameba Parkfest, festes privades com la sessió a Room FM, i sessions de gran calibre en les millors sales i discoteques, com la del DJ italià Luca Agnelli a INPUT.
Per la nostra part, vam poder viure la primera experiència de la setmana dijous a la tarda, accedint a l'exclusiva festa que Room FM va oferir amb el DJ brasiler i resident a Barcelona Wehbba, i el barceloní Dave Sinner. Tots dos formarien el cartell posterior de la nit de B Club TV a la discoteca de Rambla Catalunya City Hall. Per escalfar motors, res millor que una sessió a l’exclusiva Room FM. I és que les sessions a Room FM no són sessions qualsevols. En un entorn immillorable, unes vistes magnífiques a tota la ciutat de Barcelona, i un sistema de so espectacular per a un espai d’aforament molt limitat.

Les vistes de Barcelona que ens oferia el Room FM | Foto: Sergi Garcia
Després d’un divendres atapeït de feina, dissabte 26 ens va cridar l’atenció un cartell en un carrer de Barcelona:

Així doncs, vam decidir acostar-nos al costat de la Plaça de les Glòries i vam aprofitar per fer un mos acompanyats d’electrònica. Al reformat Mercat dels Encants de Glòries, en el recinte anomenat de la Fira de Bellcaire, al pis de dalt, en un racó, s’hi amagava una taula amb uns vinils que no paraven de girar. De 12 a 16 hores, música disco retro i els ritmes més 70s i 80s van decorar uns Encants en plena efervescència de compravenda. Aquest vermut electrònic estava organizat per Northern Clot, una associació cultural del barri del Clot que, allà on organitza alguna cosa, hi porta un discjòquei, amb tan sols una condició: que punxi amb vinils.
També dissabte, es va celebrar l’Ameba Parkfest 2018 al Parc de l’Espanya Industrial. Després d’haver parlat en exclusiva amb els membres d’Ameba unes setmanes enrere, La Barcelona Electrònica no s’ho podia perdre. El festival, que celebra de la mà la cultura i l’art urbà i la música electrònica, va viure la seva quarta edició en un ambient excel·lent durant les 9 hores que va sonar la música al parc. Fidels a la seva aposta pel talent local, l'Ameba Parkfest va comptar amb un cartell 100% local, amb artistes km.0, com Bofirax, Ylia o Headbirds. Els amics de l’Associació, que van agrair a tots els assistents per l’èxit d’enguany, jan han penjat un reportatge reportatge fotogràfic del Parkfest 2018 que reflexa perfectament l’esperit de la jornada: una simbiosi perfecta entre art urbà i música electrònica.

Una bona quantitat de públic va acompanyar l'Ameba Parkfest al Parc de l'Espanya Industrial | Foto: Antonio Tuachi
____________________________
Fidels a la seva aposta pel talent local, l'Ameba Parkfest va comptar amb un cartell 100% local, amb artistes km.0.
El dia següent, diumenge, va arribar el plat fort de la setmana: tot i les les propostes que ens oferien sales com Garage442, Pacha o Moog, vam triar, com no podia ser d’altra forma, el Brunch-In The City. La sisena cita de la temporada del famós Brunch va tornar a ser un èxit, amb totes les entrades venudes. Si no heu sortit mai de festa a la Plaça Major del Poble Espanyol, no sé a què espereu; l’ambient és màgic, amb uns edificis i un entorn clàssic que contrasten amb el públic entregat i la música electrònica que ressona per tota la plaça. La idea del Brunch és la següent, expressada per ells mateixos: “El nostre propòsit és acostar l’electrònica, tant d’artistes internacionals com de l’escena local, als amants de la música. Volem que puguis gaudir de grans sessions a plena llum del dia, en això es basa el nostre format. Els festivals són llocs fantàstics per poder-ne gaudir amb els amics, però nosaltres a més hi afegim un altre concepte, el “family friendly”, perquè els nens en gaudeixin tant com tu.” Com no podia ser d’una altra forma, un sol majestuós va acompanyar una gran jornada de música al Poble Espanyol. Com a novetat d’aquesta temporada, Brunch comptava amb una segona sala, l’intimista Upload, que oferia, a escassos metros de la gentada que es reunia a la plaça, un ambient pur de discoteca, amb una relació més propera amb el DJ. Els locals Baldo i Nolah van assegurar-se que cadascun dels qui entressin a la segona sala quedessin bocabadats. A la plaça, un cartell de luxe, amb Lazare Hoche, Special Request, i la britància Maya Jane Coles, portant a la plaça el seu característic techno i tech-house ràpid, com a cap de cartell.

Novament, el Poble Espanyol va acollir el Bruch in The City | Foto: Armand Maravalle
Aquesta tarda de diumenge posava punt final a una setmana plena d’electrònica per la nostra part, deixant-nos més tranquils que com la vam començar: la música electrònica a Barcelona és viva! Us deixem una llista de reproducció amb tots els vídeos que vam poder gravar de la nostra setmana més electrònica.
Una ciutat, infinites opcions: on sortir de festa a Barcelona?
Tant si la teva idea és disfrutar d’una sessió de ‘deep house’ tranquil·lament en una terrassa a mitja tarda, com si vols sentir una sessió ‘techno’ d’un DJ local en un club íntim i obscur, o com si vols disfrutar d’un festival de música d’un o més dies, Barcelona té el lloc ideal per a tu. Hem preparat un mapa amb tots els clubs, sales, bars, o festivals on escoltar electrònica a la ciutat.
En aquests 24 indrets, hi trobaràs sovint una taula de mescles amb discos girant i els altaveus a tot trap. No hi hem inclòs la majoria dels nombrosos hotels barcelonins que ofereixen, esporàdicament, sessions de música a les seves terrasses.
Com saber on i quan hi ha música electrònica a la ciutat?
Segurament la gran pregunta que qualsevol amant de l’electrònica a Barcelona és com saber on i quan pot escoltar el seu DJ preferit o quan hi ha alguna festa que li interessi al seu voltant. Hi ha diferents maneres d’assabentar-se’n, i la següent llista pretén ser de la vostra ajuda:
Clubberize: és un servei de promoció d’esdeveniments de música en viu, que permet la comunicació i interacció dels organitzadors i artistes amb els assistents per tal de dinamitzar la seva vivència durant l'esdeveniment, així com analitzar en detall l'audiència, el seu comportament i perfil, per tal de poder optimitzar les estratègies de comunicació i fidelització. Bernat Llana, enginyer informàtic de formació, apassionat de la música i les noves tecnologies, és el fundador de Clubberize, que neix de les seves dues passions: “Clubberize et descobreix contingut personalitzat sobre la cultura de club segons els teus gustos musicals. La idea és reinventar la manera com els “clubbers” s’informen, organitzen, decideixen i consumeixen les experiències relacionades amb la música electrònica. Al mateix temps, Clubberizze és una plataforma de promoció i difusió per a clubs, promotors, DJs i festivals, sent el canal de referència per una comunicació eficient cap al seu públic objectiu.” Intuitiu, senzill i ple d’avantatges, Clubberize és una app nascuda a Barcelona gratuïta tant per iOs com per Android. La manera més completa d’utilitzar Clubberize és amb la seva App.
Weekndr.tv: és el canal de música que crea i comparteix contingut entorn a tot el que passa els caps de setmana a la ciutat. Busca, i s’encarrega de que sàpigues quina és la música més fresca, les millors festes i els concerts que has de tenir a la teva agenda. És un projecte nascut a Barcelona, i actualment està actiu tant a la ciutat comtal com a Ciutat de Mèxic. No només es centra en l’electrònica, sino que també fa referència a concerts d’altres estils musicals. La manera més completa de seguir a Weekndr.tv és seguint la seva pàgina d’Instagram, on, fent stories interactius, t’informa de tot allò que no et pots perdre. També ofereix l’agenda en format vídeo, com podeu veure en aquest enllaç, on s’explica sense perdre detall de tota la música a Barcelona d’aquest mes de maig.
Resident Advisor: establert l’any 2001, és un magazín online de música electrònica, així com una plataforma que actua de comunitat dedicada a exhibir i presentar la música, els artistes i les festes d’arreu del món. Resident Advisor combina escrits d’alta qualitat amb multitud de serveis per DJs, productors, segells discogràfics, promotors i fans. El seu servei de venda d’entrades, RA Tickets, és usat per gran part dels promotors a Barcelona, gràcies al seu ús optimitzat i senzill. A més, compta amb un servei oficial de revenda d’entrades, que t’evita maldecaps si no pots assistir a les teves festes. El seu servei de cerca d’esdeveniments és fàcil i molt complet, ja que proporciona informació extensa sobre cadascun de les festes i dels artistes que punxen música a la ciutat.
Bandsintown: Aquesta aplicació de Facebook, a l’igual que Songkick, serveix per descobrir tota la música en directe de la ciutat, no només d’electrònica. Útil per seguir els DJs més populars i reconeguts del món i assabentar-se’n a la primera de quan vindran a la ciutat, però no gaire útil per saber on sortir una nit de divendres qualsevol a Barcelona.
Els artistes i els estils que manen a Barcelona: un anàlisi del panorama local
Basant-nos en dades que hem extret de la major plataforma online de música electrònica, que és Resident Advisor, volem analitzar la situació del panorama electrònic barceloní. Com es compara a les altres grans ciutats europees, com Berlin o Paris? Quin origen tenen els DJs que punxen a Barcelona? I quins estils hi predominen, a la nostra ciutat? Ens hem fixat en tots els esdeveniments de música electrònica des del dia 20 al 27 de maig de 2018, ambdós inclosos, analitzant-los en quantitat, en origen dels DJs i estils predominants.

Per començar, i sempre parlant de dades extretes de Resident Advisor, comencem per analitzar la quantitat de música electrònica que hi ha a Barcelona en comparació amb altres parts d'Espanya i d'Europa. Aquest és el resultat:
A la ciutat de Barcelona hi va haver 95 esdeveniments de música electrònica en vuit dies. Així, la ciutat comtal està per sobre d'Eivissa, illa d'experiències idíl·liques, que es queda amb 68 esdeveniments, i de Madrid, la capital espanyola, que només en té 49. Tots tres indrets, però, queden molt lluny de les principals potències europees, que són Berlin, i Londres. paris, això sí, té una xifra semblant a Barcelona, amb 103 esdeveniments. Però són la capital britànica i l'alemanya les veritables punteres a Europa en apostar per l'electrònica dia sí dia també: A Berlin hi va haver 273 festes, i a Londres, 343 esdeveniments en només 8 dies. Unes xifres de bojos.

Pel que fa a l'escena local, l'aposta pels DJs locals es veu contrarrestada per una aposta igual de forta en portar DJs estrangers, de renom arreu del món. En números, a Barcelona hi van punxar en vuit dies 79 discjòqueis locals, espanyols o residents a la ciutat. En canvi, 57 eren artistes estrangers. La truita es capgira si ens fixem en les cites que tenien un cartell, i en qui liderava el cartell d'artistes: dels 14 esdeveniments barcelonins amb un cartell, en 13 ocasions el cartell era liderat, fos amb lletres més grosses o amb una posició privilegiada, per un DJ estranger. Només 1 DJ local va aconseguir fer-se cap de cartell d'entre totes aquestes festes.

Pel que fa als estils de música electrònica predominants a les festes de la ciutat, cal destacar la cultura Underground del Techno, un estil de música que molts viuen com un estil de vida. A Barcelona, 18 vegades es van poder sentir ritmes Techno en una setmana. Els ritmes més House són segons a la llista, amb 10 esdeveniments. El moviment funky, groove disco va comptar amb 3 festes. Estils com el Hip-Hop, l'Indie - Rock o el Drum&Bass van comptar amb una festa cadascun. A més, per a molts altres esdeveniments ha estat impossible de desxifrar l'estil ofert, ja que no s'indicava enlloc.
____________________________
Dels 14 esdeveniments barcelonins amb un cartell, en 13 ocasions el cartell era liderat per un DJ estranger.
Barcelona va pel bon camí
Durant els anys 90, la costa est espanyola estava relacionada amb música "bakalao". Era molt freqüent escoltar aquest estil en les discoteques i sales de la capital catalana. València era la ciutat referència per a aquest tipus de festes, però a la ciutat comtal també va tenir molta importància. Amb el pas dels anys diferents estils de música electrònica s'han assentat a Barcelona. Començant pel "trance" que movia masses amb l'arribada del nou mil·lenni, fins avui que podem veure com l’”EDM” o “Big room” és l’estil més escoltat a les pistes de ball. I sense oblidar el Techno, que s'ha mantingut sempre al peu del canó com a referent de tota una generació, influenciada pels ritmes més hipnòtics, que ara pot gaudir de la seva música preferida tant en quantitat com en qualitat.
Ara, que la referència a l'Estat espanyol pel que fa a elctrònica és Barcelona és un fet innegable. Això sí, durant l'estiu Eivissa menja apart, ja que qualitat dels cartells dels seus festivals no té igual al món. Però Eivissa és un fenomen únic al món, i Barcelona, en canvi, és el fruit de moltes dècades de treball, de molts emprenedors que van confiar en l'electrònica, en els seus artistes de proximitat i en el seu públic, que, en línies generals, sempre respon.
Tot i que la música més comercial és la que està més present en el panorama musical, a Barcelona podem trobar molts estils concentrats en molt poc espai. Les sales ofereixen diferents tipus de música segons el dia de la setmana o algunes s'especialitzen en estils no tan coneguts que aporten encara més riquesa cultural i musical a una ciutat que és molt cosmopolita. Sense dubte, l'escena Underground a Barcelona gaudeix de bona salut: qualsevol dia de la setmana, si ets amant de l'electrònica, et trobes a Barcelona i amb ganes de sortir, sempre hi ha alguna sala que tindrà alguna cosa per a tu.
Així doncs, tot i no a arribar als nivells de ciutats com Paris, Berlin o Londres, la música electrònica a la ciutat de Barcelona, a nivell de clubs i festivals viu un gran moment. A nivell popular, cal un canvi de mentalitat en la nostra cultura per acceptar l'electrònica com un art, no només relacionar-la a llocs foscos, música alta i consum d'alcohol. Entre tots, i amb molt de treball, podem portar Barcelona al capdamunt de tot de la música electrònica.
Ep! Si després d’haver llegit aquest reportatge, t’has quedat amb ganes de més, et proposem els següents enllaços relacionats:
Comments